Muis Logo

Madrasah Application Exercise for Admission to Primary 1 in 2017

The Primary 1 Madrasah Application Exercise 2017 is a joint effort between Majlis Ugama Islam Singapura (Muis), Madrasah Irsyad Zuhri Al-IslamiahMadrasah Al-Ma’arif Al-Islamiah, Madrasah Wak Tanjong Al-Islamiah and Madrasah Alsagoff Al-Arabiah. Interested parents and legal guardians whose children are born on or between 2 January 2010 and 1 January 2011 are invited to apply to either one of the four Madrasahs.

• Application can be made at one Madrasah only
  • Application form for Madrasah Irsyad Zuhri, Madrasah Al-Ma’arif, Madrasah Wak Tanjong may be obtained during application period at the respective Madrasahs or downloaded here. Please also download, complete and bring along this survey form
  • As for Madrasah Alsagoff, you may apply via their website here
P1 Reg 2016 English

Note: If you wish to apply your child at Madrasah Alsagoff please click here.

The subsequent information is meant for applications at Madrasah Irsyad Zuhri Al-Islamiah, Madrasah Al-Ma’arif Al-Islamiah, or Madrasah Wak Tanjong Al-Islamiah ONLY.

DOCUMENTS REQUIRED

To ensure that the application form is duly completed and accepted, please bring along the originals and photocopies of the following documents:

• Identity cards of both parents and guardians (if applicable).
  • Child’s birth certificate; and Certificate of Citizenship (if applicable)
  • Kindergarten development progress booklet and its copy.
  • Child’s health booklet and copies of Illness & immunization records.
  • Other related documents and its copies (divorce papers, death certificate, adoption certificate, etc) if necessary.
  • For application made by guardian, please bring along:
    • an authorisation letter from the parents; or;
    • the Marriage Certificate of step parents (where applicable)

GENERAL INFORMATION

• A $20.00 administrative fee is charged for every application
  • The child applicant need not attend the application session
  • The qualifying test will be conducted at the chosen Madrasah

RESULTS

• Applicants will be informed of the results of their application through post in the second week of May.
  • The appeal period will be from 16-28 May 2016.
  • The Madrasah’s decision is final.
  • Successful applicants are to register at the respective Madrasah according to the date and time specified in the reply card.
  • For unsuccessful applicants, please ensure that the child/ward is registered in a national school as required by the Compulsory Education Act (Cap 51). More information on the Compulsory Education may be found here.

IMPORTANT DATES

Application Period

26 March – 01 April 2016

Test Date

09 April 2016

Test Result

2nd  week of May 2016

Period of Appeal

16 – 28 May 2016

Permohonan Kemasukan ke Darjah 1 Madrasah Sepenuh Masa Bagi Tahun 2017

Permohonan Kemasukan Darjah Satu, 2017 adalah kerjasama antara Majlis Ugama Islam Singapura (Muis), Madrasah Irsyad Zuhri Al-Islamiah, Madrasah Al-Ma’arif Al-Islamiah, Madrasah Wak Tanjong Al-Islamiah dan Madrasah Alsagoff Al-Arabiah. Ibu bapa yang mempunyai anak yang dilahirkan pada atau antara 2 January 2010 and 1 January 2011, dan berminat untuk mendaftarkan anak mereka ke Darjah 1 Madrasah sepenuh masa bagi tahun 2017, dijemput untuk memohon.

• Permohonan hanya boleh dilakukan di satu Madrasah sahaja.
  • Borang permohonan bagi Madrasah Irsyad Zuhri, Madrasah Al-Ma’arif dan Madrasah Wak Tanjong boleh didapati semasa permohonan dilakukan di Madrasah atau dimuat turun disini. Dan diharapkan juga agar Puan/Tuan dapat memuat turunkan, mengisi dan bawa  borang kaji selidik ini pada hari permohonan.
  • Bagi permohonan untuk ke Madrasah Alsagoff, sila buat permohonan anda melalui laman web madrasah tersebut di sini
P1 Reg 2016 English

Perhatian: Jika anda ingin membuat permohonan bagi anak anda di Madrasah Alsagoff, sila tekan di sini

Maklumat selanjutnya hanya untuk permohonon-permohonan di Madrasah Irsyad Zuhri Al-Islamiah, Madrasah Al-Ma’arif Al-Islamiah, atau Madrasah Wak Tanjong Al-Islamiah SAHAJA.

DOKUMEN-DOKUMEN YANG DIPERLUKAN

Sila bawa dokumen-dokumen asli dan juga salinan-salinannya untuk proses permohonan tersebut.

• Kad pengenalan kedua-dua ibu bapa dan penjaga (jika perlu)
  • Sijil kelahiran anak/jagaan
  • Buku/Laporan kemajuan K1 anak dari tadika / pra-sekolah
  • Buku kesihatan anak & salinan rekod sejarah penyakit & suntikan pelalian (immunisasi)
  • Dokumen-dokumen lain yang berkaitan (sijil perceraian,kematian, pengambilan anak angkat,dsb)
  • Jika permohonan dilakukan oleh wakil, selain dari ibu bapa, dokumen berikut diperlukan :
    • Surat pengesahan kuasa (Authorisation Letter) dari ibu bapa bagi penjaga; atau
    • Sijil nikah bagi ibu/ayah tiri

MAKLUMAT UMUM

• Yuran administrasi sebanyak $20.00 akan dikenakan bagi setiap permohonan.
  • Pemohon (anak) tidak perlu hadir semasa hari permohonan.
  • Ujian kelayakan akan diadakan di Madrasah pilihan dan tarikhnya akan diumumkan di waktu permohonan kelak.

KEPUTUSAN

• Pemohon akan menerima keputusan permohonan melalui pos pada minggu pertama bulan Mei.
  • Sekiranya gagal, rayuan boleh dibuat dari tarikh 16 - 28 Mei 2016. Keputusan Madrasah adalah muktamad.
  • Bagi pemohon yang berjaya, hendaklah mendaftarkan diri di Madrasah yang terpilih mengikut tarikh dan masa yang telah ditetapkan di kad jawapan.
  • Bagi yang tidak berjaya, pastikan anak anda didaftarkan di sekolah kebangsaan seperti yang dikuat-kuasakan oleh Akta Pendidikan Wajib (‘Compulsory Education Act (Cap 51)’). Keterangan lanjut boleh didapati disini:

TARIKH-TARIKH PENTING

Tarikh Permohonan